Vi får många frågor från våra kunder om vad som gäller skattemässigt för personalfest för de anställda. Det många inte vet är att samma regler gäller även för dig som är ensam anställd i ditt aktiebolag
Spelar ditt favoritlag på bortaplan till helgen? Varför inte passa på att anordna en av årets personalfester och heja på ditt lag och bo över på hotell då det är skattefritt för personalen och med en gynnsam avdragsrätt för arbetsgivaren?
Hur ofta kan man ha personalfest?
Företaget för göra avdrag för max två personalfester per anställd och år. En personalfest är att betrakta som intern representation och är en skattefri förmån för anställda, uppdragstagare och delägare under förutsättning att det hålls max två personalfester under året. Det finns inget krav i samband med en personalfest att det måste finnas ett omedelbart samband med verksamheten som krävs vid övrig representation utan det är okej att bara ha roligt.
Vilka personer kan företaget bjuda med och få avdrag för?
Förutom de anställda så kan de anställdas familjemedlemmar och före detta anställda bjudas med på personalfesten. Med familjemedlem avses maka, make, sambo samt barn som ingår i hushållsgemenskapen.
Hur mycket av kalaset är avdragsgillt?
För själva måltiden är det endast momsen som är avdragsgill och då på ett underlag på max 300 kr per person. Övriga kringkostnader är avdragsgilla till 180 kronor plus moms per person. Det kan vara t ex underhållning i samband med festen, teaterbiljetter, hockeybiljetter.
Exempel:
För mat och dryck fick du alltså göra avdrag för moms på ett underlag på max 300 kronor exklusive moms per person. Se några räkneexempel:
- Om notan endast består av mat och alkoholfri dryck och uppgår till högst 300 kronor exklusive moms per person får du göra avdrag för hela momsen, 36 kr (12 % av 300 kr är 36 kr) per person.
- Om notan avser endast alkoholdrycker och är högst 300 kronor exklusive moms per person, får du göra avdrag för hela momsen, 75 kr (25 % av 300 kr är 75 kr) per person.
- Om kostnaden överstiger 300 kronor exklusive moms och gäller både mat och alkoholdrycker, ska avdraget beräknas genom en proportionering utifrån de faktiska kostnaderna exklusive moms för mat respektive alkohol. För att underlätta finns även en möjlighet att beräkna momsavdraget genom en schablon till 46 kr per person.
Men om personalfesten går av stapeln på annan ort, vad gäller då avdragsmässigt?
Även resor i samband med personalfesten är avdragsgilla; dessa är dessutom avdragsgilla fullt ut både avseende kostnaden och momsen. Det finns även möjlighet att med skatteverkets goda minne få stanna över på hotell en natt. Företaget kan alltså bjuda på en resa med personalfest och övernattning och få fullt avdrag (utöver själva måltiden) för arrangemanget. Detta gäller så länge som det inte är fråga om fler övernattningar än en; om det blir fler övernattningar ska de anställda i princip förmånsbeskattas.
Resan och tillställningen får dock inte bli för extravagant; för att de anställda ska undvika förmånsbeskattning måste arrangemanget kunna ses som personalvård.
Exempel;
De anställda vid ett företag i Kalmar reser med tåg till Stockholm och bor på hotell en natt. I Stockholm går man på fotboll och tittar när Kalmar FF spelar. På kvällen går man ut och äter middag som arbetsgivaren står för.
Vilka kostnader får arbetsgivaren avdrag för i det här fallet?
- Tågresan är fullt avdragsgill, både vad gäller momsen och kostnaden.
- Hotellkostnaden är fullt avdragsgill, både vad gäller momsen och kostnaden
- Kostnaden för fotbollsmatchen är avdragsgill upp till 180 kr per person. Dessutom är momsen avdragsgill upp till 11 kr ( 6 % på 180 kr )
- För middagen får man inte göra något avdrag för kostnaden, utan endast för momsen. Om notan avser mat och alkoholfria drycker och uppgår till minst 300 kr per person får man dra av 36 kr i moms per person.
Så varför inte passa på att anordna en av årets personalfester med en övernattning på någon trevlig ort och gå på något roligt evenemang då det är skattefritt för personalen, och med en gynnsam avdragsrätt för arbetsgivaren.
Detta gäller vid personalfest skattemässigt:
- Två personalfester per år är avdragsgilla.
- Personalfest på annan ort och med en övernattning går bra.
- Förutom de anställda, kan även deras familjemedlemmar bjudas med.
- En liten försiktighet kan dock behövas. Om arbetsgivaren bjuder för lyxigt kan förmånsbeskattning av de anställda bli aktuell. Personalfesten ska kunna ses som ”personalvård”.
- Även den företagare som är ensam anställd i sitt aktiebolag får låta företaget bjuda med anhöriga och pensionerade medarbetare på personalfester enligt ovanstående regler.
Tyvärr kan inte du som har enskild firma göra avdrag för personalfester där du själv är ensam deltagare.
Läs mer om vad som gäller för personalfest skattemässigt och intern representation här; Skatteverket
Det kan vara svårt som företagare att själv alltid hålla koll på alla bokföringsregler som gäller i olika situationer. Behöver du hjälp, tveka inte att höra av dig till oss.
Välkommen att kontakta oss för mer information & bokning av tid!